Desfiles

—  Mauro Gorjan
Predsjednik Zajednice Talijana Grožnjan

S godinama, kao posljedica stalnog porasta broja sudionika, ocjenjivački sud Ex tempora bio je sve više opterećen.

Više stotina izloženih djela na najrazličitijim mjestima grožnjanskog središta i mnoštvo ljudi stalno prisutnih duž glavnih ulica, značajno je zakompliciralo rokove i kvalitetu rada ovlaštenog povjerenstva. Stoga, zahvaljujući pomoći današnjih informatičkih instrumenata, digitalizacija djela postala je neophodno sredstvo i to prvenstveno u tri različite faze:
1. u fazi isporuke, izrađuje se slika svakog pojedinog dostavljenog djela s posebnom pozornošću na preglednost broja protokola, dodijeljenog u ovoj fazi;
2. po završetku isporuke svih djela, slijedi uspoređivanje svakog pojedinog djela s odgovarajućim jedinstvenim brojem koji mu je dodijeljenim u prethodnoj fazi;
3. konačno projekcija ovih djela pred ocjenjivačkim sudom.

Time se naravno, elektroničkim putem izlazi ususret radu žirija, kojem svejedno ostaje zadatak upoznavanja sa svim izloženim djelima koje krase mnogobrojne ulice.

Prije spomenuta digitalizacija, cijenjena je od strane žirija već od njene prve primjene, a postignute dobrobiti, svakako su vezane za bolje pregledavanje i procjenu djela izloženih u grožnjanskoj jezgri.

Prijedlozi i anegdote (može biti korisno):
– više je umjetnika koji su sudjelovali na nekoliko izdanja. Oni dolaze u ranu zoru ne bi li postavili svoje djelo na isto mjesto na kojem se nalazilo prethodnih godina.