Opća povijest

Ex Tempore Grožnjan je likovni natječaj kojeg su 1994. godine osmislili Talijanska unija i Narodno sveučilište iz Trsta povodom tridesete obljetnice suradnje Talijanske unije i Narodnog sveučilišta iz Trsta. Ex Tempore se organizira u suradnji s lokalnom Zajednicom Talijana i Općinom Grožnjan. 

Manifestacija, koja ima godišnji karakter, održava se u posljednjem tjednu mjeseca rujna i privlači umjetnike i ljubitelje umjetnosti iz cijelog svijeta, koji tad hrle u veličanstveni srednjovjekovni gradić kako bi sudjelovali u jednom od najvažnijih događaja za kulturu talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj i Sloveniji.

Kako piše poznati tršćanski likovni kritičar Sergio Molesi, među pobjednicima likovnog natječaja Ex Tempore Grožnjan ističu se umjetnici velikog prestiža poput Paola Cervija Kervischera iz Trsta, Alfredoa De Locatellija iz Gorizie, Harija Ivančića iz Buzeta, Zdravka Milića iz Labina, Claudija Ugussija iz Buja i Igora Zenzerovića iz Pule, imena koja su s vremenom postala sama bit ovog umjetničkog grada.

Nastavi čitati

Ex Tempore svake godine iznova predlaže čaroliju umjetničkog događaja, koji je upotpunjen predstavama, koncertima i izložbama u kojima sudjeluje mnogo ljudi: osim umjetnika i obični posjetitelji doslovno prodiru u ulice ovog očaravajućeg istarskog gradića, punog galerija koje su ispunjene slikama i umjetničkim djelima, obogaćujući ga jedinstvenom multietničkom kulturnom živošću.

Međunarodni žiri iz godine u godinu dodjeljuje prve tri nagrade dok se drugim slikarima dodjeljuje  nagrada “Grada Grožnjana”. 2018. godine, radi promicanja i podrške radu mladih umjetnika (18-30 godina) te u znak sjećanja na umjetnicu koja je pridonijela razvoju kulturnog identiteta Talijanske nacionalne zajednice, uvrštena je u Pravilnik 25. izdanja Ex Tempore nagrada “Daria Vlahov Horvat” koja uključuje samostalnu izložbu u Galeriji “Fonticus” u Grožnjanu.

Nastavi čitati

Iste godine uvodi se i Nagrada umjetnika kojom se nagrađuje umjetničko djelo za kojega je glasovalo najviše umjetnika sudionika natječaja.  

Grožnjanski Ex Tempore jedan je od najvažnijih trenutaka na interkulturnoj razini jer predstavlja trenutak razmjene i usporedbe između umjetnika stare i nove generacije koji se susreću, suočavaju i razmjenjuju umjetnička iskustva koja će postati sastavni dio njihove umjetničko-egzistencijalne prtljage.

Multikulturalna priroda ove umjetničke manifestacije, koja svake godine privlači slikare i entuzijaste različitih nacionalnosti, obnavlja ono što je Giuseppe Rota, povijesna ličnost Talijanske nacionalne zajednice, definirao kao „kulturu suživota i međusobnog poštovanja, koji su kvintesencija civilnog života“.